Ingen bor bättre än vi,
i Bitterna.

 

Bitterna är ett naturskönt område i kanten mellan skog och slätt. Här bor lite drygt 400 personer i ca 210 hushåll. Bitterna är en "avlångd" bygd, 2 mil lång och 1 mil bred. Tills i mitten av 50-talet var vi uppdelade i Väster och Öster Bitterna. Historien berättar om derby i fotbollen och slagsmål där man "försvarade" bygdens flickor. Men nu för tiden kan man väl säja att det är bara en geografisk benämning, så vi vet i vilken "ände" vi bor.

 

NATURligtvis

 

I söder gränsar vi mot Hackebergsskogen och i norr mot Varaslätten, vilket gör att vi kallas randområde. Ett område med lite av varje, kan man säga. Djupa skogar och öppna åkrar. Vi som alltid har bott här tar naturens växlingar, fågelsången, naturens tystnad, grönska, blommorna för vardagen. De som flyttat hit, har visat oss hur mycket vackert det finns här. Man kan se solen gå både upp och ner. Man har hundratals ställe att gå på, allt från öppen mark till djupa skogar. Alldeles utanför fönstret. Smultron, blåbär, lingon, skogshallon att plocka. Trädgårdsland att odla, om man vill. Se mer av natur på alla granna bilder som finns på hemsidan.

 

Leva

 

I Bitterna är det naturligt att arbeta ideéllt och tillsammans med andra. Vi har 3 samlingslokaler och aktiviteter runt dem. Vi gör det vi tycker är roligt. För det är det som är meningen. Alla är välkomna att vara med och dra igång det de vill göra. Det gör också det lättare att bo på landsbygden. Du har ingen affär eller tillgång till allt. Men med värdefulla grannar kan man komma långt.

Ta sig hit och härifrån

Vedum är vår servicort. Här finns skola, affärer, äldreboende och en massa annat. Vill Ni läsa mer om det titta på Aktiva Vedums hemsida.

Herrljunga ligger 10-15 minuter bilresa, på andra sidan Hackebergsskogen. Det är ett kommuncentra med affärer och företag.

Annars räknar vi i tid. Med bil kan du, på ca 45 minuter, ta dig till

Lidköping, Skara, Falköping, Alingsås,

Om du vill köra i 1 – 1 1/4 timme så hamnar du i

Göteborg, Trollhättan och Skövde

Järnväg finns det i Vedum och i Herrljunga finns det bra tågförbindelser.


Nu vet du hur du ska ta dig hit och härifrån. MEN.... vi som bor här vill naturligtvis vara i Bitterna så mycket som möjligt.

HISTORIA

av: Bengt Wadbring

 

"I nådens år 1384 omnämnes Bitärna sokn norr om Herrljunga för första gången. Det berättas om att Bitterna i gamla tider varit 'ett slagfält, der de slagne af Befälhafvarne blifvit begravne'."

 

Ja så börjar Bengt Wadbrings fantastiska berättelse om Bitternas historia. Vi rekomenderar starkt att ta en titt på Bengts berättelse om Bitternas historia som du hittar här...

Boende

____________________________

Bitterna Lamm

Tel: 0512-45028

Hemsida...

____________________________

Islandshästar Vedum

Tel: 0512-44177

Hemsida...

Gårdsbutiker

____________________________

Bitterna Lamm

Tel: 0512-45028

Hemsida...

____________________________

Backagården

Tel: 0512-45100

Hemsida...